Въдица Legacy SC AIR STINGER 63ULS с тест 0.4 – 1.5 гр.Като ревностен адепт на сръхлеките течение никога не съм съумявал да запазя самообладание, когато край мен премине нещо импониращо с характеристиките си на вътрешните ми нагласи. Особено пък когато е нестандартно до степен изключителност и безкомпромисно като качество на изработка. От известно време интересите ми се насочиха или по-скоро се сринаха(зависи от гледната точка) до най-крайните аспекти на  изфиняване на такъма в неговата комплексност. Terra incognita и вселена от неизвестности, творчество, интерпретации, експерименти и събиране на съвсем нови впечатления от риболова въобще. И докато ординарните изделия в своята масова предсказуемост и познатост са се превърнали в даденост, все по-настойчиво като пролетни цветя започват да се появяват и екстремни в крайността си продукти, които на тривиалния фон изглеждат сякаш дошли от друга планета. И по тази причина - неразбрани от болшинството риболовци, а често – обекти на откровена ирония...

Подобни любопитности открих сред каталога на относително младата, но безкомпромисна в качеството на предлаганите продукти от най-висок клас японска фирма Apia, специализирана в соленоводния риболов във всичките му разновидности. От опит знам, че съкровищата обикновено се крият в графите „Light game" и "Rock fish" и не бях изненадан, или по-скоро бях изключително изненадан, когато вниманието ми бе грабнато от серията  Legacy SC AIR STINGER 63ULS с тест 0.4 – 1.5 гр. и сухи характеристики дължина 1.90 метра, тегло 65 гр. и тест по монофилно влакно 1 – 2.5 либри.

Официалният представител бе изключително любезен и експедитивен и въдицата пристигна светкавично в приятен, плътен неопренов калъф и с гаранционна карта на японски – неразбираема за българския читател, но изглеждаща строго и авторитетно. Качеството на изработката бе впечатляващо и на изключително високо ниво, както между другото може да се очаква от продукт от подобен ценови  клас.

Първото „сухо" физическо запознанство ми представи въдица от две части, по каталожни данни с най-голям и малък диаметър съответно 8.0 и 0.8 мм, с плътен карбонов връх с дължина 35 см, като за разлика от масовите продукти, където същия е просто пъхнат в коляното и залепен, тук имаме заработване чрез наслагване на карбонов плат върху него, така че той се е превърнал в естествено продължение на бланката с плавната крива при натоварване, практически без следа от снаждане. Според спецификациите за изработка на колената, фирмата използва авангардната технология THIN4CROSS, представляваща най-елементарно казано разполагане на графитните влакна в четири направления, осигуряващо по-голяма здравина и устойчивост на деформации, съчетано с използване на карбонов материал с много голяма чистота, плътност и ниско съдържание на свързващи вещества. Този комплексен дизайнерски и технологичен подход в своята съвкупност способства за създаването на една изключително бърза, твърда и стегната бланка с изразено върхова работа, а като прибавим и относително  масивната(естествено, в рамките на конкретното пособие) основа и безкомпромисна фурнитура, получаваме пълнокръвна въдица, попадаща в рокфишевата категория, по нашите георграфски ширини изключително удачна и за фин риболов на  костур с меки примамки. Както вече бе казано, AIR STINGER 63ULS  е двуделна, като снаждането между двете части се осъществява посредством втулка тип „пут оувър", за разлика от масово използваната при по-скъпите японски продукти такава от шпиготен тип. От една страна последната осигурява по-малък диаметър на бланката,  но от друга е по-капризна към поддръжка,  снаждане и предразположена в по-голяма степен към заклинване, което вероятно и съвсем логично е довело до избор на по-непретенциозно съединение. Визуално бланката е в естествен графитен цвят плътно и равномерно лакирана, горната секция е неполирана, с естествените грапавини от бандажиране на карбона при производството, по долната с естетична цел са оставени видими оплетените в различни направления графитни влакна. Върху нея са разположени девет титанови водача с гладки и хомогенни черни заливки – първите два на високи крачета, а останалите са плътно приближени към коляното и с изключително малък диаметър, каквито са модерните тенденции. По този начин се осигурява по-голяма чувствителност и се намалява собствената маса на ринговете, но от друга това е една сериозна и реална предпоставка за злополуки и винаги трябва да го имаме предвид при риболов в студени условия, или при заплитане на влакното при замятане.

Ръкохватката е марка "Fuji" с интересна скелетна разнесена конструкция, което от една страна води до икономия на тегло, а от друга позволява пряк контакт на дланта с бланката във всякакво положение, спомагайки за отличната сетивност на цялата система. Изобщо тук всичко е подчинено на чувствителността, както и трябва да се очаква от пособие от този тип. Отначало бях в известна степен резервиран към подобно оформление на макародържача от гледна точка на комфорта при ползване, но в процеса на експлоатация не усетих някакво напрежение или неудобство. Като субективна забележка бих упоменал една идея по-дългата задна част на ръкохватката. По мое скромно мнение подобно деликатно изделие спокойно и обективно би могло да бъде малко по-компактно в това отношение, разполагайки с мъничко повече активна дължина отпред, където тя би била от по-голямо значение. В конкретния случай пръчката е лишена от кастингови претенции, а и максимално лекия и изчистен макародържач при всяко положение би бил отлично балансиран. Краят на бланката е оформен с корков бът – японците обикновено слагат този материал като допълнително подчертаване високото ниво на продукта, като аз лично съм в известна степен резервиран относно естетичната стойност от съчетаването на гума ева и естествени материали...

Качествата на въдицата в пълна степен се проявяват в процеса на използване, като Legacy SC AIR STINGER 63ULS без каквито и да е условности може да бъде определен като продукт с изразена наноджиова насоченост. Както показа практиката, минималната комфортна работна маса с монофилна линия 0.10мм е утежнение от около 0.7 грама плюс три-четирисантиметров силикон, с които в спокойно време можем да проследим визуално по деликатния връх „придъняването" на цялата система. Контролът е пълен, с усещане в ръката и на най-слабото съприкосновение с подводни предмети при водене, а поведението на примамката – изключително естествено и витално. С увеличаването на масата този процес става все по-осезаем, а с тежт от около 1.3 грама на твърдо дъно вече се усеща и в ръката финото почукване по дъното,естествено ако използваме влакно с ниска разтегливост и малък диаметър, което минимизира провисването и облекчава манипулирането с примамката. Изразено твърдата и бърза бланка  позволява чисто отлепяне на примамката от дъното, дори при използване на утежнения, превишаващи осезаемо указания тест, както  и безпроблемното изхвърляне на същите, което косвено свидетелства за реално завишените характеристики  на пръчката, но в случая трябва да отчетем специфичния стил на този риболов и изначалното предназначение на пособието, изискващ подобно поведение, като не се увличаме и превъзбуждаме прекалено. Аз лично винаги предпочитам да се придържам към указанията на производителите, особено на авторитетните такива, но все пак може да се каже, че не би било проблематично, ако надхвърлим примерно с половин-един грам каталожния тест. Вероятно на повечето колеги подобна „фриволност" ще се стори смехотворна, но все пак трябва да имаме предвид, че във връзка с конкретните показатели това е превишение с близо седемдесет процента...

Използвах флуорокарбонови линни и такива с ниска разтегливост от серията "Ajing PET" на "Linesystem", като плътно се придържах към указания тест по монофилна линия, който е препоръчително са се спазва винаги, когато ползваме подобни фини пособия. По масовия стандарт размер 2.5 либри указва, че не трябва да ползваме влакна с диаметър превишаващ 0.128 мм, и/или издържливост малко над килограм. Такива характеристики може да изглеждат неизползваеми, но при разумно използване позволяват да се извади достатъчно сериозна риба. Практически при по-чисто дъно бихме могли да извадим всякакъв масов размер костур, а риби до килограм не биха били мисия невъзможна.

Същевременно тънките влакна позволяват да се постигат впечатляващи за параметрите на въдицата дистанции. С тежест от около 0.7 грама и обтекаема примамка уверено достигаме  петнадесетина метра, а с около грам и половина надхвърляме двадесет и пет. Последващо увеличение на масата не води до нарастване постиганата дистанция, което недвусмислено напомня да не разпростираме мераците си в тази насока, тъй като това обикновено води до тъжни последствия.

Независимо, че използваме фини монофилни линии, чувствителността е впечатляваща на всякакви разстояния. Дори най нежните  кълванета или съприкосновения с подводни предмети не остават незабелязани. Отличните характеристики на въдицата в този аспект позволяват безпогрешно да се диференцират кълванетата на различните видове  риби - от треперливото, неврастенично нападение на дребния костур, своеобразното олекване на линията  при атаката на щуката и отнасянето на примамката при мирните риби.

Имах силно желание да тествам AIR STINGER 63ULS  и с плетена линия, но наличните към момента в размер 0.2 намирах прекалено силови и излизащи извън категорията й. След като се снабдих с ново фино плетено влакно в размер 0.2 и реална издържливост 2 либри(около килограм, казано грубо) Uitika Eye Catch PE II направих нова серия експерименти, при които от една страна регистрирах(съвсем логично) осезаемо повишаване на и без това отличната чувствителност в ръката и по върха, както и пренебрежимо нарастване на дистанцията на замятане. С уточнението, че използването на брейд е логична предпоставка за увеличаване на масата на утежнението, защото дори и най-качествените линии от този тип и имат относително тегло близко до това на водата, освен това задържат въздух, а като закономерен резултат това пряко рефлектира върху пропадането на примамката. Понякога до степен последната немощно да виси под залепналото за повърхността влакно, което не е в състояние да преодолее повърхностното напрежение и пробие водния филм. С утежнения от около грам нагоре обаче, ако изберем качествено влакно, бихме извлекли само позитиви от подхода си.

AIR STINGER 63ULS  позволява комфортно да се използват и твърди примамки като например различни типове воблери, които можем да водим по всевъзможно начини в зависимост от тения тип и целите, които искаме да постигнем. В течение спокойно можем да ползваме кранкчета с маса до грам и половина, а воблери с ниско челно съпротивление и лопатка от тип „миноу" пълноценно можем да туичваме при маса до около 2 грама, която бих определил като един разумен предел. Ако пък спрем вниманието си на  въртящи блесни, в бърза вода можем да достигнем до размер 0, като при водене отчетливо можем да проследим почукването на лопатката по вербилцето и безпогрешно да усетим кога примамката е прекратила своята игра поради оплитане във влакното или закачане на дребни подводни предмети по кукичката.

Накрая набързо бих искал да се спра на прагматичния въпрос, вероятно вълнуващ всеки трезвомислещ колега, стигнал дотук, или просто прекъснал с недоумение четенето още в момента, когато е узнал показателите на въдицата, а именно „Каква, аджеба, риба може да извади тази „клечка"?". За момента впечатленията ми се ограничават до няколко щуклета по около половин килограм, но съдейки по цялостното поведение, осезаемия запас от здравина и задълбочения си опит с фини такъми отговорно бих заявил, че с мъничко късмет, поради цялостната комплексна деликатност на системата кука с примамка-линия-въдица-аванс, би могла да се извади съвсем достойна по масовите стандарти риба. За най-малка вероятно никой не би се поинтересувал, но уточнявам, че с нужното усещане би се справила и с личинки.

За финал уверено може да се каже, че APIA Legacy SC AIR STINGER 63ULS е едно пособие, при което практическата функционалност и качеството вървят ръка за ръка в най-чистата си форма, естествено на съответна цена, за която обаче получаваме продукт от най-висок клас. И с ясното напомняне, че неговата крайна степен на специализираност, го включва в един лимитиран кръг от изделия с подобни характеристики, ориентирани  към удоволствието от риболова като такъв, отдавайки му уважение във всеки един от многоликите му аспекти.Оставете коментар

Забележка: HTML тагове не са разрешени!
    Лош           Добър