Влакно METAL GAME PE X8-200MЕдно от най-елитните влакна на LINESYSTEM. Въпреки, че производителя го определя като специализирано за камари и сепии, в размер 0.4 (0.108мм) този брейд се представи добре в риболова на масови риби у нас по най-разнообразни начини – с воблери, клатушки, доста микроджиг и мъничко употреба на въртящи блесни, която METAL GAME PE X8 понесе добре. Респектиращата цена първоначално ме стъписа, но под влияние на добрите впечатления от другите продукти, които бях ползвал(както и на обстоятелството, че се предлага на ролка от цели 200 метра) не мислих дълго и се снабдих с една ролка още от първите доставки. Известно разочарование в мен предизвика факта, че за разлика от другите продукти, иначе скрупульозномаркирани на определени метражи, тук подобно означаване липсва, което затруднява разделянето му на две части, което за целите на лекия спининг е предостатъчно.  Иначе брейдът пристига перфектно шпулиран – с изключително прецизно полагане на намотките върху ролката, без каквато и да е остатъчна памет, пресукване и присъща деформация при навиване.

В първия момент ми направи впечатление и привидната твърдост, която отдадох на изключително плътната и стегната осемнишкова оплетка – до степен влакното да изглежда донякъде като монофил – изключително гладко и „мазно". След като легна върху шпулата обаче, не съм имал каквито и да е последващи затруднения  и неблагополучия с него, независимо от вида, масата и начина на водене на примамките – равномерно, или не.

Лових с влакното над двадесет пъти, като до момента то съхрани практическите си качества на високо ниво – първоначалната гладкост и стегнатост не се промениха драстично, запази здравината си(особеност на производителя е, че не фиксира издържливост като физична величина, но по свои критерии я намирам достойна за възложените цели), филаментите не се пръснаха на издайнически „мустачета"  - следствие на отпускане и амортизация на материала - както казах, въртящи блесни ползвах изключително рядко и при това с повод от флуорокарбон. Като допълнителен плюс  METAL GAME PE X8 запази и първоначалните си цветове, иначе издържани в доста нежна, пастелна гама. За мен оцветяването на влакното не е особен критерий за практическите показатели, но пък е несъмнен индикатор и компонент, говорещ за цялостното качество на линията. Като цяло я намирам за удачна за използване с воблери от около 1.3 до 4-5гр и меки примамки с утежнения примерно от около 1.5 до 5-6 грама. С по-леки грамажи, независимост от тънкото сечение и минимално задържане на вода, ползването вече не е толкова комфортно.  Поради по-ниското от водата отностително тегло,  влакното лепне по повърхността и провисва, което затруднява ползването на леки джигове или най-фини воблери. Оставете коментар

Забележка: HTML тагове не са разрешени!
    Лош           Добър